Fokus på æresrelaterede forbrydelser

Del med andre
Facebook
LinkedIn
Email

Æresrelaterede forbrydelser og negativ social kontrol kan indebære overtrædelse af en række forskellige paragraffer i straffeloven.

Af og til hører vi i medierne om mænd og kvinder, som bliver udsat for æresrelaterede forbrydelser.

Men hvad er æresrelaterede forbrydelser for en kriminalitetstype? Og hvordan hænger negativ social kontrol sammen med det æresrelaterede område? Hvem er ofrene? Hvem begår overgrebene? Hvordan arbejder centrale aktører med forebyggelse og efterforskning og hvor kan man som offer søge hjælp?

Vi ved, at politiet modtager et par hundrede henvendelser om året, som handler om konkrete (trusler om) kontrol, vold og drab. Men det siger intet om anmeldelser eller domme på området.

Vi kender ikke til antallet af anmeldelser af æresrelaterede sager og sager om negativ social kontrol. Politiet har ikke et egentligt statistik-system, som optæller anmeldelserne systematisk. Politiet har heller ikke ressourcer til at foretage en manuel optælling for os i forbindelse med denne serie.

Vi kender heller ikke til mørketallet.

My Law Story har brugt hele to år på at arbejde på et projekt om, hvordan vi kan forebygge, at flere bliver ofre for æresrelaterede forbrydelser og negativ social kontrol. Vi har organiseret et 2-dagsseminar, hvor vi har samlet fagpersoner og ofre til dialog om løsninger til forebyggelse. Vi har holdt en konference for 150 personer på Christiansborg, hvor vi har samlet aktører i feltet til debat. Ikke mindst så har vi produceret en webserie på 10 episoder, som skal styrke bevidstheden om denne kriminalitetstype og styrke ofrenes stilling.

Serien er produceret med støttet fra Offerfonden

Hvad skal der ske nu?

Vores team vil meget gerne komme ud på skoler, gymnasier, krisecentre, biblioteker mv. og fortælle om, hvilke muligheder der er for forebyggelse. Det er bare med at tage fat i os.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *